kesehtan,kesehatan mata,mata sehat,menjaga mata sehat,melindungi mata,berkendara dan mata
vitamin B
kompleks
Pernahkah
anda merasa mata anda panas,berwarna merah,sensitive terhadap cahaya yang
terlalu terang,Hal ininbisa jadi diakibatkan karena kekurangan vitamin B
kompleks.Vitamin B kompleks sangat di perlukan untuk memastikan agar mata
selalu sehat.Contoh makanan yang banyak mengandung vitamin B adalah Gandum,dan
sayur-sayuran.
Vitamin C
Vitamin C dipercayai mampu mencegah mata dari katarak dan glaukoma.Mata yang sehaht adalah mata yang banyak mengandung
vitamin C.Banyak ditemukan pada buah-buahan sperti jeruk,jambu
biji.Mengkonsumsi makanan yang mengandung vitamin C secara rajin dan
berkisenambungan dipercaya akan membuat mata lebih indah untuk menunjang
penampilan dan kegiatan sehari-hari.
Vitamin E
Vitamin ini diperlukan untuk
mencegah katarak seperti
halnya vitamin C. Vitamin E berperan untuk melancarkan
dan membuat saluran darah yang menyuplai darah ke mata tetap sehat.Hal ini
penting unutk mendorang kinerja penglihatan agar tetap focus dan tidak mudah
terserang penyakit. Sumbernya ialah
minyak sayur-sayuran, roti gandum, bijirin, dan sayur-sayuran hijau.
Zink
Retina pada
bagian mata merupakan salah satu struktur yang penting dalam peran fungsi mata
untuk melihat.Menjaga retina tetap sehat adalah mutlak diperlukan mata.Untuk
menjaga kesehatan retina mata adalah peran utama dari zink.Zink akan
mengangkat/membawa vitamin A dari hati untuk dipergunakan oleh mata. Makanan yang kaya dengan zink ialah daging merah,
kekacang, sardin, hati, dan kerang-kerangan.
Tanda-tanda mata kekurangan
nutrisi:
•Sukar menyesuaikan mata dengan perubahan cahaya
terutamanya pada waktu malam.
•Mata rasa kering, gatal, panas dan berwarna merah.
•Kesulitan
untuk focus penglihatan
•Sukar untuk memberikan tumpuan terhadap sesuatu objek.
Kesimpulannya, kanak-kanak
yang mempunyai masalah seperti yang tercatat di atas, perlulah segera dibawa
berjumpa pakar untuk menjalani pemeriksaan mata.
Makanan khas untuk mata:
•Ikan
•Hati
•Labu
•Lobak merah
•Bayam
•Brokoli
•Tomato
•Telur
•Kekacang
•Air yang banyak
•Bijirin
Info penting
‘Xerophthalmia’ ialah masalah penglihatan yang disebabkan
oleh kekurangan vitamin A dan boleh dielakkan dengan memakan sayur-sayuran
segar, lemak dan protein.
- Dua jenis antioksida yang dikenali sebagai ‘carotenoids’ yang dipanggil ‘Lutein’ dan ‘Zeaxanthin’ mampu menyihatkan mata. ‘Lutein’ ada dalam mangga, ‘bilberries’, dan sayuran berdaun hijau. ‘Zeaxanthin’ pula ada dalam brokoli, jagung, salad (kecuali ‘iceberg’), oren, dan telur.
- Memasak sayur-sayuran dengan sedikit minyak dalam tempoh yang singkat membantu tubuh menghasilkan Retinol. Retinol ialah vitamin yang penting untuk perkembangan penglihatan dan tulang.
- Untuk mata yang sihat, hadkan pengambilan gula, minuman berkarbonat, makanan bergoreng, roti putih, kek, dan coklat.